Omgeving

Baarle, het merkwaardigste dorp ter wereld.
OVER BAARLE

Baarle, het merkwaardigste dorp ter wereld.

30 stukjes België en Nederland die in elkaar verweven zijn. Op de kaart heet het Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Een dorp, uniek in haar tweevoud: twee gemeentebesturen met twee burgemeesters en twee scholen. Maar met één bevolking, die met haar twee nationaliteiten, hand in hand samengaat. Zonder dat je het beseft steek je tientallen malen de grens over. Moe maar voldaan schuif je u na een lange dag aan om te proeven van grensoverschrijdende heerlijkheden in een knus restaurant of gezellige kroeg. Bezoek en beleef Baarle en ga er stiekem over de grens…..

Het dorp Baarle, bestaande uit de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en de Belgische gemeente Baarle-Hertog, ligt midden in de denkbeeldige driehoek van Breda, Tilburg en Turnhout. Vaak wordt gedacht dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt, waarbij de grens door één straat loopt. Dit is echter onjuist. In Baarle is er namelijk sprake van een enclavesituatie. Een enclave is een stuk grondgebied dat geheel omringd is door grondgebied van een andere staat. Wat Baarle zo uniek maakt is dat er niet sprake is van één enclave; het zijn er dertig in totaal!

Baarle-Hertog
Het Belgische Baarle-Hertog bestaat uit 22 enclaves. Deze 22 stukken grond zijn geheel omgeven door Nederlands grondgebied. Net over de officiële rijksgrens, in België, is het kerkdorp Zondereigen gelegen, dat eveneens tot de gemeente Baarle-Hertog behoort.

 

Baarle-Nassau
Het Nederlandse Baarle-Nassau heeft op haar beurt 8 enclaves, waarvan er 7 als sub-enclaves in de twee grootste Belgische enclaves liggen en één nabij het kerkdorp Zondereigen. Naast de kern Baarle-Nassau behoren het kerkdorp Ulicoten en het gehucht Castelré tot de gemeente Baarle-Nassau. Castelré ligt als een schiereiland in België op 11 km van het centrum van Baarle-Nassau.

 

Grens duidelijk zichtbaar
De grens loopt in Baarle dus kris kras door wegen, huizen en tuinen. In de bebouwde kom van Baarle worden de enclavegrenzen overal zichtbaar gemaakt met behulp van speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek. Zo kunt u precies zien waar de grens loopt. Ook de nationale driekleur die op de huisnummerbordjes is weergegeven, kunt u zien of de voordeur van een woning of gebouw zich in België of Nederland bevindt.

 

Bron: www.visitbaarle.nl

Sfeervolle chalets nieuw en volledig gerestyled
Sfeervolle chalets

nieuw en volledig gerestyled

Activiteitenprogramma plezier voor de kinderen
Activiteitenprogramma

plezier voor de kinderen

Sfeervol restaurant gezellig eten en drinken
Sfeervol restaurant

gezellig eten en drinken

Groene omgeving aan de grensstreek
Groene omgeving

aan de grensstreek